Pingwin cesarski
Wstęp Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri) to niezwykły gatunek ptaka z rodziny pingwinów, który żyje wyłącznie na zimnych wodach Antarktydy. Jako największy przedstawiciel tej rodziny, osiąga do 130 cm wysokości i może ważyć nawet 45 kg. Żyjąc w ekstremalnych warunkach, pingwiny cesarskie wykazują szereg unikalnych przystosowań, które umożliwiają im przetrwanie w surowym klimacie. Ich dieta składa … Dowiedz się więcej